2015. április 17., péntek

Egy igazi labradoros nap / A real "labrador-day"

Vadkeresés, víz, kisliba-apport... kutyáinknak volt egy igazán élvezetes napjuk :)
Úgy kezdődött, hogy:
Cold game, water, little-goose apport... our dogs had a really enjoyable day :)
So was that: 

Tavaly próbáltuk el először Latte-val az 'apróvad'-keresést (apróvad = kakas, az volt kéznél, ld régebbi bejegyzés: latte-retriever-teszt) ... a télen nem jártunk azon a környéken, viszont amikor kb 2 hete először sétáltam vele arrafele, egyszercsak letért az útról, és vadul szaglászni, keresni kezdett, először nem értettem mi baja van, aztán rájöttem: tavaly azon a területen próbáltuk a kakas-keresést, és biztos vagyok benne, hogy eszébe jutott, azért állt neki vadul újra keresni, hátha megint vmi izgalmas feladatot rejt a terep... persze amikor hívtam, és végre visszajött, kissé csalódottan, hogy ezúttal nem volt mit keresnie... nem semmi, teljesen meg voltam tőle hatódva, hogy ennyire dolgozni akar, és hogy ilyen jó a memóriája. :)

Last year, when we did a test with Latte, if she could find cold game on a field ( = cock, you can read it here: latte-retriever-teszt)... through the winter, we didn't walk in that area, but ~2 weeks ago, we made a little walk there, and she suddenly turned off the road and started sniffing and searching for something. First I didn't understand why, then I got understand: she just remembered the place and wanted to find another cock or something similar... and she turned back to me with a little disappointment, beacuse there were nothing to find... I was amazed by her 'will-to-work' attitude and great mind. :) 

Úgyhogy mivel éppen kakasvágás volt nálunk, ismét lett tesztalanyom, így megismételtük a keresést, ezúttal kicsit nehezebb, fás-bokros terepen. Az eredmény ugyanaz volt: Latte a parancs kiadása után lelkesen keresni kezdett, és nagyon gyorsan meg is találta az elrejtett 'vadat':

So, we had again a cock, we could repeat the test, that time a bit harder area (with trees and bushes). The result was the same: after giving the command, Latte eagerly started to search, and she found the 'cold game' so fast: 



... és ha már volt tesztalanyom, Lujzival is csináltam egy gyors keresést, valamint megnéztem, hogy Mona és a jelenleg nálunk vendégeskedő Johnny (=Bosco, a B alomból) mit szól hozzá. Lujzi természetesen megtalálta és hozta, még ha nem is olyan gyorsan mint Latte, Mona megszagolta és otthagyta egyenlőre hiába bíztattam, nem hozta oda - 9 hónapos, a dummy-t szépen hozza, de úgy látszik ennek még nem jött el az ideje nála, Johnny pedig először szintén csak megszagolta, majd hajlandó volt elkezdeni apportírozni, de aztán inkább elfutott vele Mona elől :) Ő is még csak 11 hónapos lesz...

... and if I had a test subject, I made a fast searching with Lujza as well, and I also tested Mona and our guest, Johnny (=Bosco, from B litter). Of course Lujzi found and retrieved the cock, not as fast as Latte, but also with high pleasure. Mona sniffed and left it, she didn't want to take it up - she is 9 months old, she brings dummy fine, but as I can see, the time hasn't come yet to work cold game with her. Johnny sniffed it at first, and started to apport it, then he just ran away with it from Mona :) He is also young, he will be 11 months old... 


Végül mindenki kitikkadt a nagy melegben, ezért a másnapra tervezett kutyaúsztatást előre hoztuk, mindenki kedvére pancsolhatott egyet a Fertőben.
És ekkor jött egy nagy meglepetés: Mona vadul rohant szájában valamivel, már megijedtem hogy mit szedett össze a nádasban, de amikor közel ért láttam, hogy egy kicsi liba pislog megilletődve a szájában. Le a kalappal Mona előtt, úgy hozta a kislibát, és adta oda, hogy annak egy haja szála se görbült. :)


További képek / further pictures: 

https://www.facebook.com/napsugarfarm

:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.